manfred bik
words with a view

wie manfred is


schrijven als afwijking

Ik ben geboren als schrijver. In alles om mij heen zie ik een verhaal, een wending, een personage, een plot. Als ik iemand iets hoor zeggen, denk ik: 'Hoe zou je dat beter kunnen zeggen?' - Het meest geweldige cadeau dat ik als jongetje ooit kreeg, was een IBM Selectric typemachine.


schrijven als loopbaan

Ik heb van mijn afwijking het beste gemaakt en een leven lang gewerkt in reclame en marketing: als copywriter, creative director, bureaudirecteur, hoofd marketing communicatie, consultant en strategy director. De laatste 15 jaar van mijn bestaan als werknemer was ik verbonden aan DDB in Amsterdam. - Zie linkedin, daar staan alle details.

Dankzij die loopbaan ben ik zowel op de werkvloer als in de boardroom van een enorme diversiteit aan organisaties veelvuldig te gast geweest. En dan vooral áchter de schermen. Groot of klein, multinational of familiebedrijf, hypercommercieel of juist volkomen ideëel; diensten, finance, fastmovers, durables: ik heb alle soorten organisatieculturen van binnen leren kennen.


schrijven voor mijn plezier

Verder ben ik schrijver van korte verhalen, enkele novelles en een hele lijst columns, waaronder een tijdlang bij BNR Nieuwsradio.

Mijn meest recente uitgave is boonstra, 19 lessen uit het leven van nederlands meest dwarse ceo, dat in 2016 het leven zag, nadat ik aan het maken ervan twee jaar lang verschrikkelijk veel plezier had beleefd. Bestel het (nu voor maar 15 euro!) bij bol.com en lees het, al is het maar om te ontdekken of ik inderdaad zo goed kan schrijven. - Het volgende boek komt eraan.


het privéleven van een schrijver

Ik ben de trotse en blije vader van een grandioze zoon. Als ik niet met hem bezig ben of aan het schrijven, dan ben ik aan het wandelen door Rotterdam (maar stiekem ben ik dan ook meestal aan het schrijven) of zit ik op een terras achter een Westmalle Tripel (maar stiekem ben ik dan ook meestal aan het schrijven).